Formy na výrobu marmyšek

Výroba marmyšek je stejně různorodá jako marmyška samotná. Vyrábí se z různých materiálů, různými způsoby a v různých podmínkách. Šikovní rybáři si je vyrábí doma. Většina rybářů však dává přednost marmyškám od specializovaných firem. 

Výroba marmyšek v domácích podmínkách není nic složitého. Stačí základní dílenské vybavení, umět zacházet s pájkou a mít šikovné ruce. V Rusku je domácí výroba marmyšek velmi rozšířená a mnoho dnešních renomovaných firem s potřebami pro rybáře začínálo právě jako domácí výroba marmyšek.

Jeden z mnoha postupů domácí výroby marmyšek můžete vidět na tomto videu:


Materiály

Původním materiálem pro výrobu marmyšek bylo olovo. Je těžké, lehce zpracovatelné a velmi tvárné. Dnes je však již na ústupu a většina marmyšek se dnes vyrábí z wolframu.

Wolfram, jako materiál pro výrobu marmyšek, přišel na scénu pravděpodobně v roce 1966. Za autora prvních ruských wolframových marmyšek je považován Alexej Šubin z Moskvy. Výhodou wolframu je 1,7x větší hustota než u olova a tím pádem výrazně vyšší hmotnost při zachování malých rozměrů. Nevýhodou je mnohem větší náročnost při opracování tohoto tvrdého kovu s teplotou tání 3422 °C. Olovo má teplotu tání 327 °C.

Výroba marmyšek z wolframu vyžaduje již vyšší úroveň znalostí, dovedností a hlavně vybavení. Wolframové marmyšky se vyrábějí ze dvou základních forem wolframu - buď z wolframových elektrod nebo z práškového wolframu.